• Uvod
  • Novinky
  • Pozemky od štátu získajú obce jednoduchšie

Pozemky od štátu získajú obce jednoduchšie

Prečítať článok:

Playback speed:


Dňa 28. júna schválila Národná rada novelu zákona o pozemkových úpravách. Tá by mala obciam uľahčiť nadobúdanie pozemkov od štátu. Hoci je novela pomerne krátka, zmeny, ktoré prináša, sú významné.

O čo ide?

Doterajšie znenie zákona o pozemkových úpravách obsahovalo ustanovenie, podľa ktorého mohol Slovenský pozemkový fond (SPF) prevádzať štátne pozemky jedine na obce alebo VÚC (§ 34 ods. 9). A to tiež len vtedy, ak na nich mala stáť verejnoprospešná stavba – stavba vo verejnom záujme. Predmetné ustanovenie bolo formulované ako obmedzenie a jeho jediný význam spočíval v tom, že zužovalo okruh osôb oprávnených nadobudnúť štátne pozemky. Výslovné právo obcí na získanie pozemkov však z neho nevyplývalo. Preto bolo aj to, či sa obci podarí alebo nepodarí pozemky od štátu získať, do veľkej miery závislé od rozhodnutia SPF. Toto sa teraz mení.

V prvom rade sa už v zákone nehovorí, že SPF pozemky “môže previesť”, ale že ich “prevedie”. To znamená, že ak o to obec požiada, SPF musí prevod vykonať. V druhom rade sa výslovne uvádza, že takýto prevod má byť bezodplatný. A nakoniec sa tiež rozširuje okruh pozemkov, ktoré možno na obce previesť. Prevody sa nebudú týkať už len pozemkov, na ktorých majú verejnoprospešné stavby stáť v budúcnosti, ale aj tých, na ktorých už takéto stavby stoja. Túto zmenu považujeme za veľmi dôležitú, pretože práve nevysporiadané pozemky pod už existujúcimi stavbami sú najväčším problémom.

Na záver len dodávame, že prevody – hoci bezodplatné – nebudú zadarmo. Bude povinnosťou obce zabezpečiť, aby stavba, ktorá na nich stojí, resp. bude stáť, mala všetky potrebné papiere a plnila svoj verejnoprospešný účel. Tiež nesmie byť prevedená na tretiu osobu. V každom z týchto prípadov totiž môže SPF od zmluvy o prevode odstúpiť alebo požadovať zaplatenie zmluvnej pokuty. Právo SPF odstupovať od zmluvy inak považujeme za trochu problematické. Nie každá verejnoprospešná stavba bude totiž slúžiť svojmu účelu naveky. A je faktom, že niekedy v budúcnosti môže dôjsť k situácii, kedy ju obec bude chcieť predať. Ak v takomto prípade bude obci hroziť odstúpenie od zmluvy k pozemku zo strany SPF, podstatne to môže predaj stavby skomplikovať. Ale to je už téma na ďalší článok.

Ak vie vaša obec o pozemkoch, ktoré by v zmysle novely mohla od štátu získať a potrebovala by pritom pomoc, budeme radi, ak sa na nás obrátite.

* Právne rady zadarmo? Áno, v našom newslettri! Prihláste sa na jeho odber na stránke vyššie a dostávajte od nás pravidelne praktické a užitočné rady a tipy.

Značky: , , ,

Máš rád výzvy a chuť neustále napredovať?

Pridaj sa k nám a pracuj s nami

Viac informácií
Napíšte nám

Ak máte akúkoľvek otázku, napíšte nám a my sa vám ozveme.

    Podmienky ochrany osobných údajov nájdete TU