• Uvod
  • Obec
  • Čo musia samosprávy stihnúť do konca roka?

Čo musia samosprávy stihnúť do konca roka?

Prečítať článok:

Playback speed:


Tri mesiace do konca roka znamenajú pre obce a mestá nie len najvyšší čas, aby premýšľali nad silvestrovským programom (samozrejme, ak sa na neho zvýšia finančné prostriedky v rozpočte), ale aj nad tým, ako splnia zákonnú povinnosť zaviesť a zabezpečiť triedený zber textilu od 01.01.2025.

Napriek tomu, že táto povinnosť bola zavedená do ustanovenia § 81 ods. 7 písm. c) zákona o odpadoch len jednoduchým pridaním slova „textil“, v praxi to pre samosprávy až také jednoduché nemusí byť. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky vydalo metodickú príručku, od ktorej sa očakávalo, že prinesie viac svetla do naozaj stručnej zákonnej úpravy. V jej zmysle sa budú rozlišovať dva odlišné spôsoby zberu textilu, a to:

  1. triedený zber odpadu z textilu, ktorý je pre samosprávy povinný a
  2. zber textilu vhodného na opätovné použitie, ktorý sa bude považovať len za doplnkový.

Momentálne je ale k tejto téme viac otázok ako odpovedí. Nie je jasné, a to ani na úrovni EÚ, čo sa považuje za textil, aké kritéria budú pre posudzovanie textilu ako odpadu a textilu na opätovné použitie, alebo či a kedy bude prenesená finančná zodpovednosť na výrobcov textilu cez rozšírenú zodpovednosť.

Dovtedy si samosprávy majú:

  • sami nastaviť systém a spôsob povinného zberu odpadu z textilu – vychádza sa zo štúdie, ktorá hovorí, že pre účinné fungovanie zberu textilu nemôže platiť jednotný systém zberu na celom území SR,
  • nájsť na to finančné prostriedky a okrem iného
  • upraviť podrobnosti o povinnom triedenom zbere odpadu z textilu vo svojom všeobecne záväznom nariadení.

K tomu len pripomíname, že návrh nariadenia musí byť zverejnený jeho vyvesením na úradnej tabuli, najmenej 15 dní pred rokovaním obecného zastupiteľstva. Tým sa čas, na riešenie zberu odpadu z textilu vo vašej obci skracuje.

Kiežby sa samosprávy, kým budú prijaté presnejšie pravidlá, dokázali s touto novou povinnosťou popasovať tak, aby nakoniec zvýšili financie aj na trochu kultúry. A to nie len počas silvestrovskej zábavy.

* Právne rady zadarmo? Áno, v našom newslettri! Prihláste sa na jeho odber na stránke vyššie a dostávajte od nás pravidelne praktické a užitočné rady a tipy.

Značky: , ,

Máš rád výzvy a chuť neustále napredovať?

Pridaj sa k nám a pracuj s nami

Viac informácií
Napíšte nám

Ak máte akúkoľvek otázku, napíšte nám a my sa vám ozveme.

    Podmienky ochrany osobných údajov nájdete TU